Новият етикет на ЕС за автомобилните гуми

euro eiket

Клас: Горивна ефективност
 
7 Класа от  A  (най-високо ефективни)  до G ( най-ниско ефективни)
Ефективността може да варира според превозните средства и условия на шофиране, но разликата е между клас G и клас A за пълен комплект гуми може да намали потреблението на гориво с до 7.5% и още повече в случай на тежкотоварни автомобили.
 
Клас: Сцепление върху мокри пътни настилки

7 Класа от  A  (най-високо ефективни)  до G ( най-ниско ефективни)
Ефективността може да варира според превозните средства и условия на пълно спиране, разликата между клас G и клас A за комплект от четири еднакви гуми може да бъде до 30% по-къс спирачен път.
 
 
Клас: Външен шум при търкаляне на гумата

7 Класа от  A  (най-високо ефективни)  до G ( най-ниско ефективни)
В допълнение към стойността на шума в децибели (dBA ), една пиктограма показва, дали външния шум при търкаляне на гумата е над бъдещата европейска задължителна пределно допустима стойност.

Кратък речник на понятията, свързани с гумите


Аквапланинг - Загуба на контакт на гумите с пътната настилка, поради образуване на воден слой между гумата и настилката. Това причинява загуба на адхезията (сцеплението) на гумите – превозното средство става нестабилно като върху ледена повърхност. Нашето предложение: не спирайте рязко, намалете газта и изчакайте да се възобнови контактът на гумите с пътната настилка.

Адхезия - Сцепление на гумата с пътната настилка.

Хендлинг - Субективна преценка за поведението на гумите по време на пътуване, особено на завои. Оценява се например скоростта на реагиране на гумата при рязка промяна на посоката на движение.

Силика - Хидратиран силикатен оксид, който се прибавя към сместа на протектора (частта от гумата с отлети блокове, която осигурява контакта на гумата с пътната настилка) за подобряване на характеристиките на движение. Предимство за клиента е определено по-краткия спирачен път върху мокра настилка и по-добра адхезия на гумата при зацепване и на завои. Силика същевременно снижава въртеливото съпротивление на гумата и по този начин намалява разхода на гориво.

RF - (от английски Reinforced) Подсилена експлоатация на гумите. Повишено допустимо натоварване.

FR - Изпъкнала част на протектора, която предпазва джантата от повреждане – особено при непредпазливо паркиране покрай бордюри.

ML - Предпазване на стрингера (каучукова изпъкнала лента на стрингера) – предпазва стрингера на гумата от повреда особено при непредпазливо паркиране покрай бордюр.

XL - Обозначение на гума с повишено допустимо натоварване – предпочита се от притежатели на тежки превозни средства.

SSR - Cамоносещи гуми Continental- гума с подсилени страници, която продължаваа да носи тежестта на автомобила дори и при загуба на налягане. Монтира се само на автомобили, пригодени за такива гуми. Възможност да бъдат изминати още 80км. със скорост 80км/ч при нулево налягане.

ZP - zero pression- самоносещи гуми Michelin-гума с подсилени страници, която продължаваа да носи тежестта на автомобила дори и при загуба на налягане. Монтира се само на автомобили, пригодени за такива гуми. Възможност да бъдат изминати още 80км. със скорост 80км/ч при нулево налягане

MO - за Mercedes

AO - за Audi

NO - за Porsche

J - за Jaguar

LT - пикапи

REINF - подсилена

Бионика - Научно направление, което използва методи и системи, открити в природата, и ги прилага в модерните технологии (например технология при изработване на автомобилни гуми). Пример: Бионичен профил – аналогия от разперващите се лапи при хищниците от семейство котки при допира с повърхността след скок.

Бионичен профил - Характеристика на конструкцията на гумата, спомагаща за разширяване на гумата при натискане на спирачките (по аналогичен начин и зацепване и влизане в завой). Благодарение на това в контакта (между гумата и пътната настилка) влиза по-голямо количество каучук. Предимството за клиента е по-краткият спирачен път, по-малко поднасяне при зацепване и по-високо сцепление на гумата при движение в завои.

Бионична мрежа - Специална смес на протектора на гумата. В екстремни ситуации (рязко спиране, остри завои, бързо ускоряване) гумата се нуждае от значително по-високо сцепление. Предимство за клиента е същественото съкращаване на спирачния път, по-добро зацепване и по-сигурно движение в завои и при това щадящо дълго време гумата.

DOT - Department of Transportation 10 цифреният код след DOT дава информация за седмицата и годината на производство на гумата, както и за производителя, фабриката, линията за гуми и размера.

M+S - Обозначение на гумата показващо, че гумата е одобрена за използване при кални и снежни условия (Mud & Snow).

Грижа за налягането в автомобилната гума

При нормално използване на автомобила редовно проверявайте налягането в гумите на всеки две седмици.Не забравяйте да следите и налягането на резервната гума.Налягането в гумите се предписва от производителя и е посочен в мануала към съответното превозно средство, а също така и на капачката на резервоара или на вратата на автомобила.Несъобразеното налягане повишава риска от износване и влияе негативно на характеристиките на возене.Когато проверявате и коригирате налягането в гумата, помнете следните съвети:

* Проверявайте налягането на гумата, когато тя е студена.
* Не коригирайте налягането на нагрята гума.
* В гумите на една и съща ос налягането трябва да бъде еднакво, но на предната и задната ос може да бъде различно.
* Капачката на вентила трябва да бъде добре завита, за да предпазва вентила от прах и замърсяване.
* Липсващата капачка на вентила трябва незабавно да бъде подменена с нова.

ТОЧНО НАЛЯГАНЕ:
Сигурност;
Дълъг пробег;
Оптимална консумация на гориво;

НЕСЪОБРАЗЕНО НАЛЯГАНЕ:
Скъсява живота на гумата с близо 20%;
Риск от експлозия;
Висока консумация на гориво;
Нестабилно поведение на пътя;Маслата се делят на минерални и синтетични. Минералните масла се получават директно чрез дестилация от нефта без допълнителна обработка. Те са смес от много и най-различни въглеводороди. Състава на маслата варира с качеството на нефта и условията на получаване. По тази причина те са сравнително нискокачествени. За да се гарантират определени показатели, устойчивост и други най-често е необходимо добавянето на адитиви / присадки.

В забързаното ни ежедневие все по-малко имаме време и възможност за спазване на някои добри практики, а именно проверка на маслата и течностите в автомобилите ни. Когато ни свърши течността за чистачки например, колкото и да е досадно, намираме начин да долеем възможно най - скоро. Какво става с маслото обаче? Да, ще бъдем уведомени от една червена лампичка на таблото, но дали няма да е късно вече?

За да си улесните живота, както и този на автомобила Ви, проверявайте основните масла и течности редовно. Много автомобилисти разчитат на сервизите, в които обслужват автомобилите си, но трябва и Вие да полагате поддържащи грижи. Проверявайте нивото на маслото на всеки 1 000 км. Това е златно правило, най-вече за автомобили над 5 години. Например синтетичните масла имат по-голям пробег отколкото минералните. Най-често маслото се сменя на всеки 10 000 км или 1 година от последната смяна като зависи дали пробегът е извънградски или в градски условия.

Все пак това е техника, която във всеки един момент може да даде проблем или повреда. При редовно обслужване на автомобила Ви може да разчитате на по-малко аварии на пътя и значително по-малко разходи за отстраняването им.

Защо е важно да се използва подходящо моторно масло?


Дали искате автомобилът ви да има по-високи експлоатационни качества или камионът да е по-надежден, правилният избор на масло е от основно значение.
Правилно подбраното масло допринася за добра работа на двигателя. Преди всичко маслото предотвратява триенето и износването на металните повърхности на двигателя, като създава предпазващ маслен филм между тях. То също така понижава амортизация на двигателя, като отвежда топлина.
В допълнение към това доброто масло предотвратява отлагането на замърсявания, като ги поддържа във формата на суспензия. И даже повече — не образува утайки и не се окислява, като по този начин се запазва кондицията му и се минимизира образуването на киселините, които причиняват корозия. Накратко, изборът на маслото има значение.
Подходящо масло допринася за надеждност на двигателя. Преди всичко маслото предотвратява триенето и износването на металните повърхности на двигателя, като създава предпазващ маслен филм между тях. То също така понижава амортизация на двигателя, като отвежда топлина.
В допълнение към това доброто масло предотвратява отлагането на замърсявания, като ги поддържа във формата на суспензия. И даже повече — не образува утайки и не се окислява, като по този начин се запазва кондицията му и се минимизира образуването на киселините, които причиняват корозия. Накратко, изборът на маслото има огромно значение.
По-долу ще намерите отговори на най-често задаваните въпроси за моторните масла:

Какво е вискозитет на маслото?
Вискозитетът е важен показател за всяко масло. Той е мярка за гъстотата на флуида или хидродинамичното му съпротивление. Например медът е гъст, а водата – не е, т.е. медът има по-голям вискозитет, отколкото водата. Вискозитетът на маслото трябва да отговаря на температурата на околната среда. Ако той е твърде висок, а двигателят е студен, маслото няма да се движи в него. Ако е твърде нисък, а двигателят е горещ, маслото не осигурява достатъчна защита на двигателя.
Оптимизирането на вискозитета на маслото, или гъстотата му, спомага за постигането на максимална енергийна ефективност, като същевременно се предотвратява износване на компонентите на двигателя.
Модификаторите за вискозитета повишават вискозитета на маслото при висока температура, но почти не оказват влияние върху него при ниски температури. Това позволява на маслото да се движи нормално, когато е студено, а също така да запазва гъстотата си при високи температури, за да защитава частите на двигателя.
Серията масла с по-нисък вискозитетен клас, улесняват запалването на двигателя, когато е студен, тъй като оказват по-малко съпротивление спрямо подвижните части и по този начин отнемат по-малко мощност от двигателя. Това също така повишава икономия на гориво.
За да намерите правилното масло за двигателя си, консултирайте се с указанията на производителя и имайте предвид климатичните условия, в които живеете и шофирате.

Какво означават числата на маслото?
Всесезонните масла за тези, които имат две числа, показващи, че маслото може да се използва при ниски и високи температури. В тези смазочни продукти вискозитетът варира минимално при температурните колебания.
След първото число на всесезонните масла обикновено се добавя „W“, което означава „Winter“ (зима). Това число обозначава вискозитет на продукта при по-ниски температури, като дава представа за това, как ще се движи маслото през зимата. Колкото е по-малко числото, толкова е по-нисък вискозитетът при ниски температури.
Второто число, което следва след „W“, обозначава вискозитетът на маслото при високи температури. Колкото е по-голямо числото, толкова по-рядко става маслото при високи температури. Използването на маслото с подходящ вискозитет повишава ефективност на двигателя, намалява износването му и увеличава коефициента на полезно действие на горивото.
Освен това синтетичните масла имат по-добри показатели при ниски и високи температури, отколкото обикновените минерални масла, и поради това защитават двигатели, като същевременно осигуряват по-добра икономия на гориво и по-бързо стартиране на студен двигател.

Каквa е разликата между минералните и синтетичните масла?
Има два основни типа базови масла: минерални и напълно синтетични. Моторните масла, обозначени като „частично“, „полусинтетични“ или „синтетична технология“, представляват смес от тези два типа.
Минералните базови масла се получават при преработката на суров петрол в рафинериите, при която се отделят фракциите с полезни смазочни свойства от нежеланите компоненти, като например парафини.
Синтетичните базови масла предлагат подобрена ефективност, тъй като са произведени чрез по-скъп химичен процес, отколкото този, който се използва при производството на минерални масла. Поради това напълно синтетичните масла, циркулират по-лесно при стартови температури, когато се получава най-голямото износване. Също така те са по-устойчиви спрямо високи температури и по-лесно се предпазват чрез противоокислителни добавки (окисляването е естествен процес на разграждане, който протича в маслото през цялото време). Освен това те имат по-ниска летливост, отколкото минералните.

Каквo представляват добавките за подобряване на характеристиките?
Присадките повишават характеристиките на базовите масла — подобряват техните защитни свойства и способност да почистват двигателя, което допринася за негова безупречна работа през по-дълъг период от време. Има различни видове присадки и за постигане на отлични работни характеристики те трябва да се подбират и да се комбинират внимателно.
• Детергентите поддържат двигателя чист и неутрализират предизвикващите корозия киселини, които се отделят при изгаряне на горивото.
• Дисперсивните агенти премахват саждите и утайките и ги задържат в маслото, за да предпазят от задръствания. Тези замърсявания могат да бъдат отстранени от двигателя при следващата смяна на маслото.
• Добавките против износване предпазват двигателя, като образуват химичен слой между подвижните части. Тези добавки са особено важни, когато двигателят е особено натоварен или при стартирането му.
• Антиоксидантите спомагат за забавянето на естествения разпад на моторното масло и по този начин по ефикасно предпазват двигателя в продължение на по-голям период от време.
• Модификаторите на триенето намаляват съпротивлението между подвижните части, като увеличават и икономията на гориво.
• Антикорозионните добавки са важен елемент, който предпазва двигателя от корозия.

Контакти

 •  

  „Антал Трейд“ ЕООД

  гр. София, ул. Българска легия №5Б

 •  

  моб. тел: 0896 899 789

 •  

  info@antal-auto.com

Работно време

Работно време (Склад)
пон - пет     8:00ч. - 17:30ч.
събота - почивен ден
неделя - почивен ден

Работно време магазин
Поръчки се обработват
до 17:30 ч.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Прочети още