Защо е важно да се използва подходящо моторно масло?


Дали искате автомобилът ви да има по-високи експлоатационни качества или камионът да е по-надежден, правилният избор на масло е от основно значение.
Правилно подбраното масло допринася за добра работа на двигателя. Преди всичко маслото предотвратява триенето и износването на металните повърхности на двигателя, като създава предпазващ маслен филм между тях. То също така понижава амортизация на двигателя, като отвежда топлина.
В допълнение към това доброто масло предотвратява отлагането на замърсявания, като ги поддържа във формата на суспензия. И даже повече — не образува утайки и не се окислява, като по този начин се запазва кондицията му и се минимизира образуването на киселините, които причиняват корозия. Накратко, изборът на маслото има значение.
Подходящо масло допринася за надеждност на двигателя. Преди всичко маслото предотвратява триенето и износването на металните повърхности на двигателя, като създава предпазващ маслен филм между тях. То също така понижава амортизация на двигателя, като отвежда топлина.
В допълнение към това доброто масло предотвратява отлагането на замърсявания, като ги поддържа във формата на суспензия. И даже повече — не образува утайки и не се окислява, като по този начин се запазва кондицията му и се минимизира образуването на киселините, които причиняват корозия. Накратко, изборът на маслото има огромно значение.
По-долу ще намерите отговори на най-често задаваните въпроси за моторните масла:

Какво е вискозитет на маслото?
Вискозитетът е важен показател за всяко масло. Той е мярка за гъстотата на флуида или хидродинамичното му съпротивление. Например медът е гъст, а водата – не е, т.е. медът има по-голям вискозитет, отколкото водата. Вискозитетът на маслото трябва да отговаря на температурата на околната среда. Ако той е твърде висок, а двигателят е студен, маслото няма да се движи в него. Ако е твърде нисък, а двигателят е горещ, маслото не осигурява достатъчна защита на двигателя.
Оптимизирането на вискозитета на маслото, или гъстотата му, спомага за постигането на максимална енергийна ефективност, като същевременно се предотвратява износване на компонентите на двигателя.
Модификаторите за вискозитета повишават вискозитета на маслото при висока температура, но почти не оказват влияние върху него при ниски температури. Това позволява на маслото да се движи нормално, когато е студено, а също така да запазва гъстотата си при високи температури, за да защитава частите на двигателя.
Серията масла с по-нисък вискозитетен клас, улесняват запалването на двигателя, когато е студен, тъй като оказват по-малко съпротивление спрямо подвижните части и по този начин отнемат по-малко мощност от двигателя. Това също така повишава икономия на гориво.
За да намерите правилното масло за двигателя си, консултирайте се с указанията на производителя и имайте предвид климатичните условия, в които живеете и шофирате.

Какво означават числата на маслото?
Всесезонните масла за тези, които имат две числа, показващи, че маслото може да се използва при ниски и високи температури. В тези смазочни продукти вискозитетът варира минимално при температурните колебания.
След първото число на всесезонните масла обикновено се добавя „W“, което означава „Winter“ (зима). Това число обозначава вискозитет на продукта при по-ниски температури, като дава представа за това, как ще се движи маслото през зимата. Колкото е по-малко числото, толкова е по-нисък вискозитетът при ниски температури.
Второто число, което следва след „W“, обозначава вискозитетът на маслото при високи температури. Колкото е по-голямо числото, толкова по-рядко става маслото при високи температури. Използването на маслото с подходящ вискозитет повишава ефективност на двигателя, намалява износването му и увеличава коефициента на полезно действие на горивото.
Освен това синтетичните масла имат по-добри показатели при ниски и високи температури, отколкото обикновените минерални масла, и поради това защитават двигатели, като същевременно осигуряват по-добра икономия на гориво и по-бързо стартиране на студен двигател.

Каквa е разликата между минералните и синтетичните масла?
Има два основни типа базови масла: минерални и напълно синтетични. Моторните масла, обозначени като „частично“, „полусинтетични“ или „синтетична технология“, представляват смес от тези два типа.
Минералните базови масла се получават при преработката на суров петрол в рафинериите, при която се отделят фракциите с полезни смазочни свойства от нежеланите компоненти, като например парафини.
Синтетичните базови масла предлагат подобрена ефективност, тъй като са произведени чрез по-скъп химичен процес, отколкото този, който се използва при производството на минерални масла. Поради това напълно синтетичните масла, циркулират по-лесно при стартови температури, когато се получава най-голямото износване. Също така те са по-устойчиви спрямо високи температури и по-лесно се предпазват чрез противоокислителни добавки (окисляването е естествен процес на разграждане, който протича в маслото през цялото време). Освен това те имат по-ниска летливост, отколкото минералните.

Каквo представляват добавките за подобряване на характеристиките?
Присадките повишават характеристиките на базовите масла — подобряват техните защитни свойства и способност да почистват двигателя, което допринася за негова безупречна работа през по-дълъг период от време. Има различни видове присадки и за постигане на отлични работни характеристики те трябва да се подбират и да се комбинират внимателно.
• Детергентите поддържат двигателя чист и неутрализират предизвикващите корозия киселини, които се отделят при изгаряне на горивото.
• Дисперсивните агенти премахват саждите и утайките и ги задържат в маслото, за да предпазят от задръствания. Тези замърсявания могат да бъдат отстранени от двигателя при следващата смяна на маслото.
• Добавките против износване предпазват двигателя, като образуват химичен слой между подвижните части. Тези добавки са особено важни, когато двигателят е особено натоварен или при стартирането му.
• Антиоксидантите спомагат за забавянето на естествения разпад на моторното масло и по този начин по ефикасно предпазват двигателя в продължение на по-голям период от време.
• Модификаторите на триенето намаляват съпротивлението между подвижните части, като увеличават и икономията на гориво.
• Антикорозионните добавки са важен елемент, който предпазва двигателя от корозия.

Контакти

 •  

  „Антал Трейд“ ЕООД

  гр. София, ул. Българска легия №5Б

 •  

  моб. тел: 0896 899 789

 •  

  info@antal-auto.com

Работно време

Работно време (Склад)
пон - пет     8:00ч. - 17:30ч.
събота - почивен ден
неделя - почивен ден

Работно време магазин
Поръчки се обработват
до 17:30 ч.

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Прочети още